flag Судова влада України
| Українська | English |

Етична рада спростовує недостовірну інформацію про свою діяльність, розповсюджену Вищою радою правосуддя

17 лютого 2022, 13:38

Етична рада спростовує недостовірну інформацію про свою діяльність, розповсюджену Вищою радою правосуддя

На офіційному веб-сайті ВРП 9 лютого 2022 року було оприлюднено інформацію про те, що нібито «оцінювання кандидатів на вакантні посади членів ВРП Етичною радою не розпочато, раніше призначені дати співбесід з кандидатами  Етичною радою змінено та визначено новий графік таким чином, щоб спочатку оцінити діючих членів ВРП». Наведене, на думку ВРП, порушує принцип інституційної безперервності функціонування ВРП, як конституційного органу.

Втім, така інформація не відповідає дійсності з огляду на наступне.

Насправді оцінювання кандидатів на посаду члена ВРП на відповідність критерію професійної етики та доброчесності Етичною радою розпочалося ще 24 грудня 2021 року.

З метою перевірки кандидатів на посаду члена ВРП, Етична рада, діючи відповідно до своїх повноважень, розглянула, вивчила та проаналізувала 38 пакетів документів кандидатів на посаду члена ВРП.

Рішенням Етичної ради 35 кандидатів допущено до співбесіди, 2 кандидатам відмовлено у допуску до співбесіди. Окрім того, під час здійснення оцінювання 3 кандидати припинили участь у конкурсному відборі за власним бажанням.

21 лютого 2022 року Рада починає проведення співбесід з кандидатами на посаду члена ВРП.

Так, відповідно до положень Закону України №1635-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» порядок та черговість оцінювання відповідності діючих членів та кандидатів у члени Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності визначаються Етичною радою з урахуванням можливості здійснення повноважень Вищою радою правосуддя відповідно до Конституції України.

Згідно із п. 1.2.2 Регламенту Етичної ради – Рада першочергово оцінює кандидатів на вакантні посади членів Вищої ради правосуддя, конкурс на які оголошено відповідно до пункту 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя». По завершенню відповідних конкурсів, Рада невідкладно здійснює оцінювання діючих членів ВРП. Подальше оцінювання Радою діючих членів ВРП здійснюється після заповнення наявних вакантних посад членів Вищої ради правосуддя. Однак, незалежно від кількості заповнених посад, Рада починає здійснювати оцінювання решти діючих членів ВРП не пізніше 8 лютого 2022 року.

Вказане положення Регламенту Етичної ради обумовлено вимогами пункту 4  розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону 1635-IX, де зазначається, що Етична рада протягом шести місяців з дня затвердження її персонального складу одноразово здійснює оцінювання відповідності членів Вищої ради правосуддя (крім Голови Верховного Суду) критеріям професійної етики та доброчесності. Враховуючи, що відповідно до вимог закону Етична рада має завершити оцінювання діючих членів ВРП до 9 травня 2022 року, 8 лютого 2022 року є останнім граничним строком початку такого оцінювання, який дасть можливість Раді проаналізувати всю необхідну інформацію та провести співбесіди з чинним складом ВРП.

Саме тому, 8 лютого 2022 року Етичною радою на електронні поштові скриньки діючих членів ВРП було надіслано повідомлення про початок їх оцінювання.

Втім, Етична рада звертає увагу, що відповідно до положень Закону України №1635-ІХ, початок процесу оцінювання діючих членів ВРП, не тягне за собою автоматичного їх відсторонення від посад та зупинення їх повноважень.

Відсторонення від посади та зупинення повноважень діючого члена ВРП можливе лише після завершення оцінювання, проведення співбесід та винятково за умов встановлення невідповідності такого члена критерію доброчесності і професійної етики.

Таким чином, інформація, розміщена на сайті ВРП про те, що Етична рада, всупереч вимогам Закону, навіть не розпочавши перевірку кандидатів у члени ВРП, терміново та першочергово розпочала перевірку діючих членів ВРП, що тягне за собою відсторонення їх від посад та зупинення повноважень - не відповідає дійсності.

Дізнатися більше про етапи та відмінності у проведенні оцінювання на відповідність критерію доброчесності та професійної етики кандидатів на посаду члена ВРП та діючих членів ВРП ви можете ознайомившись з інфографікою, що додається.