flag Судова влада України
| Українська | English |

Етичній раді - один рік. Велика робота зроблена і ще більші виклики попереду

09 листопада 2022, 12:55

9 листопада 2021 р. запрацював Перший склад Етичної ради. За рік своєї роботи Етична рада, яка складається з українських і міжнародних експертів, продемонструвала ефективну роботу, націлену на результат, а саме: допомогти органам призначення (обрання) членів Вищої ради правосуддя сформувати такий склад ВРП, члени якого б відповідали високим критеріям професійної етики та доброчесності.

Так, протягом своєї роботи Етична рада вже встигла оцінити 4 членів ВРП у рамках одноразової перевірки та 83 кандидати, зокрема 14 кандидатів за квотою від Верховної Ради України, 9 кандидатів за квотою від з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, а також 60 кандидатів від з'їзду суддів України. Ми провели 77 співбесід. Як результат, 27 кандидатів на посаду члена ВРП були визнані такими, що відповідають критеріям професійної етики та доброчесності, а 33 – такими, що не відповідають. Ще 23 кандидати написали заяви про припинення участі у конкурсі.

Наразі ми проводимо оцінювання 14 кандидатів від всеукраїнської конференції прокурорів та 14 кандидатів від Президента України.

З початку створення Етичної ради її діяльність отримала численні схвальні відгуки як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, нещодавно у своєму висновку позитивно оцінила нашу роботу Венеціанська комісія та Генеральний директорат Ради Європи з прав людини та верховенства права.

Окремо зазначимо, що завершення оновлення Вищої ради правосуддя за участі Етичної ради – одна з вимог Єврокомісії, яку Україна зобов’язалася виконати для збереження статусу кандидата в члени ЄС.

«Незважаючи на війну, в Україні продовжується судова реформа. Етична рада, Головою якої я маю за честь бути, знаходиться на вістрі цього процесу. Попри щоденні загрози, спричинені воєнними діями, ми не припиняли свою діяльність. У відповідь на зовнішні виклики ми змогли налагодити робочий процес так, що наша робота стала ще якіснішою, енергійнішою та ефективнішою. За один рік з моменту створення Етична рада зробила велику роботу і ще більші виклики попереду», - заявив Голова Етичної ради Лев Кишакевич.

«Реформування Вищої ради правосуддя – надзвичайно важливе для відновлення довіри суспільства до судової влади у цілому. Етична рада робить все від неї залежне, щоб вона була проведена на високому рівні», - заявив заступник Голови Етичної ради сер Ентоні Хупер.