flag Судова влада України
| Українська | English |

Етичній раді виповнилося 2 роки

09 листопада 2023, 08:47

9 листопада 2021 р. розпочав роботу перший склад Етичної ради - незалежного органу, що перевіряє усіх кандидатів до Вищої ради правосуддя на відповідність критерію професійної етики та доброчесності. Отже, нам сьогодні виповнюється два роки!

Створення в Україні Етичної ради для перезавантаження конституційного органу держави ​​Вищої ради правосуддя - стало важливим кроком на шляху здійснення судово-правової реформи, побудови сучасної судової системи, забезпечення функціонування незалежної судової влади. Основне його призначення - разом з іншими державними інституціями формувати високопрофесійний суддівський корпус, здатний кваліфіковано, відповідально і неупереджено здійснювати правосуддя на професійній основі.

За період своєї роботи Етична рада провела оцінювання кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя від Верховної Ради України, від з'їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ (3 конкурси), від з’їзду суддів України, від всеукраїнської конференції прокурорів, а також від Президента України.

Всього проведено оцінювання 140 кандидатів та 4 діючих членів ВРП. Станом на 09 листопада 2023 року Етичною радою ухвалено 138 рішень, з них: за 2021 рік – 8 рішень; за 2022 рік – 83 рішення; за 2023 рік – 57 рішень.

На цей час співбесіди з кандидатами на посаду члена ВРП відбуваються з прямою трансляцією. Також нещодавно Етична рада оприлюднила відеозаписи всіх минулих співбесід з кандидатами на посаду члена ВРП та членами ВРП на офіційному веб-порталі “Судової влади України”.   

Наразі Етична рада отримала матеріали від Конкурсної комісії з добору кандидатів для здійснення Президентом України призначення на посаду члена Вищої ради правосуддя і незабаром розпочне відповідне оцінювання.

Варто зауважити, що учора Європейська комісія рекомендувала Європейській Раді розпочати переговори про вступ України в ЄС. Серед іншого, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відзначила прогрес України у реформуванні системи правосуддя, зокрема у відборі членів Вищої ради правосуддя. Це - найкраща оцінка нашої роботи, адже, серед іншого, завдяки нашим зусиллям Україна змогла зберегти статус кандидати в члени ЄС та незабаром розпочне повноцінні переговори про вступ.   

“Звичайно, повномасштабна війна змінила роботу нашої Етичної ради, тому що вона змінила світ. Втім, навіть у цей складний час Етична рада ефективно справляється з покладеною на нею частиною завдань: ми продовжуємо перезавантаження та формування високопрофесійного та доброчесного складу ВРП як основного конституційного органу суддівського врядування”, - заявив голова Етичної ради Лев Кишакевич.