flag Судова влада України
| Українська | English |

Привітання від Етичної ради з різдвяно-новорічними святами

22 грудня 2023, 14:07

Завершується 2023-й. Нелегкий для кожного з нас. Та ми вистояли і продовжуємо боротися, зокрема за наше європейське майбутнє. Час підбивати підсумки року, що минає, і нам.

Так, днями Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ України до ЄС. Це - справді історичне рішення. Доклалася до нього й Етична рада, адже серед вимог ЄС, які потрібно було виконати для початку переговорів про вступ, значилася й реформа Вищої ради правосуддя.

Оновлена ВРП, всі члени якої пройшли перевірку на відповідність критерію професійної етики та доброчесності, стала повноважною та запрацювала на початку року. У січні XIX позачерговий з’їзд суддів обрав 8 членів ВРП за квотою від суддівської спільноти. Це дозволило довести кількісний склад ВРП до 15 осіб - необхідного кворуму для роботи цього колективного органу.

Далі Етична рада продовжила працювати над подальшим підвищенням інституційної стійкості ВРП.

Так, протягом року, що минає, ми провели оцінювання кандидатів на посаду члена Вищої ради правосуддя від з'їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ (2 конкурси), від всеукраїнської конференції прокурорів, а також від Президента України.

Як результат, з 57 кандидатів, яких оцінила Етична рада, 15 відповідали, а 25 - не відповідали критерію професійної етики та доброчесності. У подальшому серед них суб'єкти призначення/обрання обрали ще 3 членів ВРП.

Зауважимо, що також розпочався ще один конкурс на посаду члена ВРП від Президента України. Нині триває спецперевірка кандидатів, що висловили бажання взяти участь у відборі. Після того, як вона завершиться, Етична рада одразу розпочне їхнє оцінювання, про що проінформує окремо.

Вітаємо з прийдешніми новорічними святами - Різдвом Христовим та Новим роком! Перемог та Перемоги усім нам!